Банкеръ Daily

Свят

Жена оглавява за първи път Скотланд Ярд

Британското правителство обяви днес, че 56-годишната Кресида Дик ще е следващият комисар на Лондонската полиция. Тя ще е първата жена начело на Скотланд Ярд в 188-годишната история на ведомството, съобщиха осведомителните агенции.

Дик, която е била заместник-комисар на Скотланд Ярд, а от 2015 г. работи за Форин Офис, ще поеме новия си пост следващата седмица на мястото на оттеглящия се Бърнард Хоган-Хау. Под нейно подчинение ще бъдат 43 000 полицаи и друг персонал.

Министърът на вътрешните работи г-жа Амбър Ръд заяви, че Дик "има ясна визия за бъдещето на полицията на метрополията и разбиране за разнообразието на общностите, на които служи".

Кресида Дик оглавяваше операцията по сигурността на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. и се ползва с уважението на мнозина висши офицери в Скотланд ярд. Но тя понесе критики заради командването на операцията след бомбените атентати в Лондон през 2005 г., когато невинен млад бразилец бе застрелян със седем куршума по грешка от полицаи, сметнали го за атентатор самоубиец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във