Банкеръ Daily

Свят

Жена оглави италианските тайни служби

Елизабета Белони

64-годишната Елизабета Белони оглави италианските тайни служби, обяви премиерът Марио Драги, след като изслуша мнението на Министерския комитет за сигурност на републиката.

Белони ще замени досегашния шеф на службите Дженаро Векиони. Преди да бъде избрана за поста тя бепървата жена генерален секретар на Министерството на външните работи.  Навремето пък тя е била първата ученичка, която заедно с още едно момиче е приета в йезуитското училище „Масимилиано Масимо”, където е учил и самият Драги, и където са били приемани по-рано само момчета.

Елизабета Белони е заемала редица важни постове в системата на италианското външно министерство. Между 2004 и 2008 г. тя е ръководила Кризисния щаб на министерството, който отговаря за операциите при случаи на похитени, ранени или убити италианци в чужбина, било то при атентати или в природни бедствия.

На тази си длъжност тя привлича медийното внимание в случаи като преговорите за освобождаването на журналиста Даниеле Мастроджакомо от в. "Република", който беше отвлечен през 2007 г. в Афганистан. Тя също е координирала първите издирвания на италианци в неизвестност след цунамито в Тайланд през декември 2004 година.

През 2018 г. нейното име беше сред спряганите за премиер на евентуално експертно правителство, когато партиите спореха по състава на новия кабинет след тогавашните парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във