Банкеръ Daily

Свят

Извънредно видеозаседание на лидерите на страните от ЕС за коронавируса

Лидерите на страните членки на ЕС провеждат тази вечер чрез видеоконферентна връзка извънредното си заседание, посветено на ситуацията с коронавируса и предложените в тази насока мерки от Европейската комисия. Очаква се да бъде прието вчерашното предложение на председателя Урсула фон дер Лайен да се въведе забрана за влизане в ЕС на граждани от трети страни с първоначален срок от 30 дни.

Това очаквано решение на лидерите бе оповестено вчера и от френския президент Еманюел Макрон в обръщението му към французите, по време на което многократно повтори: „Ние сме във война“. Едно пояснение, което Фон дер Лайен вчера направи - забраната няма да важи за граждани на ЕС, които се намират извън Общността.

Днес говорителят на Комисията Адалбер Янз уточни, че ограниченията в движението, които се налагат и чрез възстановяването на граничния контрол на много от страните членки, няма да важат за стоките.

Насоките за борбата с коронавируса, които вчера даде Европейската комисия, бе изрично подчертано, че общият пазар трябва да се запази, както и че свободното движение на стоки е изключително важно за снабдяването на търговските вериги, за да не изчезнат тези от първа необходимост. Дори бе поискано от страните-членки да посочат приоритетни коридори, по които да се движат тежкотоварните камиони.

И вчера, и предишните дни - от началото на кризата, ръководителите на европейските институции акцентират върху думата "солидарност" като "единствен начин за справяне със заразата", както и върху координирането на отговора между държавите в

"Общността е момент, в който солидарността е подложена на сериозно изпитание, както се вижда от случая с Италия - каза говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер. - Тук искам да отворя скоба и за България - както вчера се разбра, тя не е участвала в първия търг, организиран от страните членки за закупуване на защитно облекло, но днес бе изрично съобщено, че ще участва в следващите, които са за комплекти за тестове и дихателни апарати." Де Керсмакер уточни, че страната ни се е включила, макар и по-късно в търга за защитни облекла и определи като „съвсем нормален“ факта, че прави това на по-късен етап.

Вторият важен момент са загубите за бизнеса от карантината. Еврокомисията изпрати снощи до страните членки на ЕС за консултация проектопредложението за временна рамка за държавната помощ - това съобщи изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер. Според нея е изключително важно тази временна рамка да бъде готова до няколко дни, за да се отговори по-бързо на ситуацията, отколкото това стана при избухването на световната финансова криза през 2008 г.

Какви възможности дава Рамката на страните членки:

- Да създадат схеми за пряко подпомагане или чрез данъчни облекчения в размер до 500 000 евро за компания;

- Да дават субсидирани държавни гаранции за банковите заеми;

- Да позволяват публични и частни заеми със субсидирани лихви;

Временната рамка ще признае важността на ролята на банковия сектор за справянето с икономическите последици от коронавируса, специално за канализирането на помощта до крайните потребители, най-вече в малките и средни предприятия.

Утре по видеоконферентна връзка ще заседават транспортните министри. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във