Банкеръ Daily

Свят

Извънредно положение в Тунис, премиерът е отстранен

Демонстрантите в редица тунизийски градове в неделя вечерта разбиха и подпалиха щабове на ислямистката партия „Ал-Нахда“, чийто лидер Рашид Ганнуши е председател на парламента.

Подразделенията на Тунизийската национална армия блокираха в понеделник  входовете на правителствения дворец в столичния район Касба, предаде радио Mosaïque FM. 

Съобщава се, че военните са блокирали сградата  и не позволяват на служителите да влизат в нея. Няма съобщения за сблъсъци или безредици.

Междувременно работата на вътрешното министерство на Тунис ще бъде временно контролирана от ръководителя на президентската служба за сигурност на страната Халид ал Яхяви. Заповедта бе дадена от президента Каис Саид.

На 25 юли Саид обяви спиране на парламентарната дейност за 30 дни, вдигане на имунитета на всички депутати и оставка на премиера Хишам Машиши. Армейски части бяха въведени в столицата на републиката, по-специално в сградата на парламента и в седалището на националната телевизионна компания. Президентските решения бяха взети след демонстрации, проведени в редица големи градове в Тунис в неделя, участниците в които поискаха разпускане на парламента, смяна на политическия режим, както и наказателно преследване на виновните за влошаващата се епидемия и социално-икономическа ситуация в страната. 

Демонстрантите в редица тунизийски градове в неделя вечерта разбиха и подпалиха щабове на ислямистката партия „Ал-Нахда“, чийто лидер Рашид Ганнуши е председател на парламента, затова части от правителствената армия влязоха в неделя вечерта в столицата на Тунис. 

Междувременно лидерът на ислямистката партия „Ал-Нахда“ Рашид Ганнуши призова тунизийците да "действат мирно за възстановяване на демокрацията“.

Припомняме, че именно от безредиците в Тунис през 2011 година започна т.нар. арабска пролет, която доведе до значителни политически промени в много страни от Близкия Изток и в крайна сметка до гражданската война в Сирия, продължаваща и до днес.

Пандемията подсили допълнително насъбралото се обществено напрежение. Миналата седмица здравният министър бе уволнен заради провала на ваксинацинната кампания в страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във