Банкеръ Daily

Свят

Извън Китай има 60 случая на заразени с коронавируса от 15 страни

До момента извън Китай има близо 60 случая на заразени с коронавируса от 15 страни, без смъртен случай.

В Китай коронавирусът е взел 132 жертви, а около 6000 души са заразени.

Между вчера и днес броят на потвърдените случаи на зараза с вируса скочи с 60 процента.

Днес беше съобщено, че вирусът е достигнал и отдалечения автономен район на Тибет.

Броят на потвърдени болни от коронавируса в Пекин и рискът от заразяване там продължават да растат. Това заяви заместник-директорът на столичния Център за контрол и превенция на болестите Пан Синхо, цитиран от Ройтерс.

До момента в Пекин са потвърдени един смъртен случай и 102 заразени с вируса.

Броят на заразените с коронавируса в Хонконг нарасна до десет души след откриването на два нови случая, предаде ТАСС.

В болниците на града остават над 100 души с възможно заразяване. Всички са в стабилно състояние.

Заради епидемията в Хонконг са затворени туристическите, културните и спортните обекти, а масовите прояви са отменени. От днес градът изцяло преустановява железопътните и фериботните връзки с континентален Китай.

Взето е и решение за съкращаване наполовина на полетите от други китайски градове и преустановяване на издаването на разрешения за посещения на китайски туристи в Хонконг.

Двама от 206-те японски граждани, които бяха евакуирани в Токио от епицентъра на епидемията Ухан в Централен Китай, са показали симптоми на пневмония, но засега няма потвърдена диагноза за коронавирус, предаде Ройтерс.

Други трима пътници с температура или кашлица са хоспитализирани за наблюдение, но нямат симптоми на вируса.

Четирима души от семейство от Ухан, които в момента се намират в Обединените арабски емирства, са диагностицирани с коронавируса.

Четирима души от южната германска провинция Бавария, които са заразени с коронавируса след посещение на колежка от Китай, показват съвсем слаби симптоми на заболяването, каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

В един от първите известни случаи на предаване на вируса от човек на човек извън Китай 33-годишен мъж вероятно е бил заразен на 21 януари от китайска колежка, която е била на няколкодневен престой за професионално обучение. Другите трима пациенти са под наблюдение в изолатор в клиника в Мюнхен.

Разпространението на новия коронавирус, появил се в централната китайска провинция Хубей в края на 2019 г., може да достигне връхната си точка "след около 10 дни", според експерта по респираторни заболявания Чжун Наншан, цитиран от ДПА.

В интервю за китайската агенция Синхуа, Чжун, който откри коронавируса Тежък остър респираторен синдром, ТОРС (Severe acute respiratory syndrom, SARS) през 2003 г., каза, че според него новият вирус "ще достигне пика си и след това няма да има повече широкомащабни разпространения (на заразата)".

Епидемията от ТОРС трая около шест месеца", каза Чжун в интервюто, като допълни, че не вярва избухването на новия коронавирус да продължи толкова дълго.

Броят на новите случаи с коронавируса днес надхвърли този от епидемията с ТОРС през 2003 г., в която загинаха около 800 души по целия свят, макар че смъртността при него остава значително по-ниска.
Прогнозата на Чжун се разминава с тази на други експерти.

Математически модел на Гейбриъл Лъюн, декан на медицинския факултет в престижния университет в Хонконг, предрича, че епидемията ще достигне пика си през април или май тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във