Банкеръ Daily

Свят

Извиха се огромни опашки от желаещи да се сбогуват с Елизабет II

В Лондон опашките от желаещи да се простят с кралица Елизабет Втора, чиито ковчег в момента е изложен за поклонение в сградата на парламента, продължиха да се вият и тази нощ, въпреки че температурата в британската столица падна до 6 градуса. Доброволци раздаваха одеяла и чай. Движенето в района е напълно отцепено от полиция, а масовия градски транспорт е с променени маршрути. Опашки се виеха на километри по река Темза от сряда, когато ковчегът ѝ беше донесен в парламентарния комплекс на Обединеното кралство.

Междувременно лондонската полиция съобщи, че две жени са станали жертви на сексуални посегателства, докато са чакали на опашка, за да отдадат почит на покойната кралица, предаде Ройтерс. Те са били нападнати в градинка, в която е имало и други граждани, дошли на поклонението, а извършителят е задържан и срещу него вече има повдигнати обвинения. Силите на реда казаха, че вчера деветнайсет годишен младеж на име Адио Адешине е бил изправен пред Уестминстърския магистратски съд, след като срещу него са били повдигнати две обвинения в нарушения на заповед за предотвратяване на сексуални посегателства. "Както са видели хората на опашката, полицейските служители са били на разположение, реагирали са незабавно и са арестували мъжа", заяви представител на лондонската полиция. Той увери, че силите на реда ще продължат да гарантират сигурността на гражданите, които искат да се сбогуват за последно с кралицата. 

Стотици военни от британската армия, военновъздушните сили и военноморския флот участваха в генерална репетиция на траурното шествие, което ще завърши с полагането на ковчега на кралица Елизабет Втора в гроба, предаде Асошиейтед прес. Рано тази сутрин военните се строиха на алеята "Лонг уок“, която води до замъка Уиндзор, и тръгнаха, водени от армейски оркестър. В понеделник те ще участват в погребалното шествие, обградени от хиляди граждани, които се очаква да посетят Уиндзор, за да кажат последно сбогом на кралицата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във