Банкеръ Daily

Свят

Извадиха от морето черната кутия на катастрофиралия индонезийски самолет

Военни водолази извадиха днес от дъното на Яванско море едната "черна кутия" на катастрофиралия самолет на индонезийската авиокомпания "Шривизджая еър" с 62 души на борда, предаде Асошиейтед прес.

Устройството, което записва полетните данни, ще помогне на разследващите да разберат защо "Боинг 737-500" е паднал с носа надолу във водата скоро след излитането си от столицата Джакарта в събота. Командващият индонезийските военновъздушни сили маршал Хади Тджахджанто каза, че другата "черна кутия", на която са били записвани разговорите в пилотската кабина, скоро ще бъде намерена, защото нейният сигнал се излъчва от място в същия район.

По думите на командващия бойния флот на Индонезия адмирал Юдо Маргоно двете устройства са затънали в калното дъно, покрити с тонове остри отломки от самолета. В подводната операция днес са участвали най-малко 160 военни водолази, каза той.

В издирвателно-спасителната операция са се включили общо 3600 души с помощта на 13 хеликоптера, 54 кораба и 20 малки лодки. Фрагменти от самолета и човешки останки са били открити на дълбочина 23 метра. На брега досега са изпратени 74 чувала, съдържащи човешки останки, за да бъдат идентифицирани от полицейски експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във