Банкеръ Daily

Свят

Източносредиземноморският газов форум е нереалистичен без нас, заяви Анкара

Източносредиземноморският газов форум

Източносредиземноморският газов форум, в който Турция и Севернокипърската турска република (СКТР, призната единствено от Анкара, бел.ред.) не участват, е нереалистична формация, обяви турското министерство на външните работи, цитирано от Анадолската агенция.

Мнението бе изказано от говорителя на министерството Хами Аксой по повод срещата на страните членки на форума в Кайро, на която беше подписан учредителен устав като крачка към превръщането на газовия форум в международна организация.

"Ако целта на форума действително беше сътрудничество, тогава, разбира се, Турция и кипърските турци щяха също да бъдат поканени на форума", заяви Аксой.

Според него подобни организации, които се учредяват в противопоставяне на Турция и кипърските турци, няма да допринесат за мира и сътрудничеството в региона.

"Никоя инициатива, която не включва Турция и Кипър (СКТР), няма да успее в Източното Средиземноморие. Следователно тази инициатива е ново потвърждение на това, че страните, които оставят без отговор призивите ни за диалог и сътрудничество, продължават да преследват напразна надежда", посочи говорителят.

Той заяви също решимостта на Анкара да продължи да защитава правата и интересите както на Турция, така и на СКТР.

Източносредиземноморският газов форум, базиран в Кайро, беше основан миналата година с участието на Египет, Кипър, Гърция, Израел, Италия и Палестинските автономии. На тазгодишната среща в Кайро желание да се присъедини към него е заявила и Франция, предаде Ройтерс, като се позова на египетското министерство на петрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във