Банкеръ Daily

Свят

Източноевропейците се страхуват повече от локдаун, отколкото от вируса

В началото на юли българският  министър Стойчо Кацаров обяви, че се обмисля  държавата да стимулира гражданите с ваучери или пари, за да се ваксинират. 

Всички източноевропейски държави изостават с ваксинирането. В България са ваксинирани 15,6% от хората, а във Франция - 68%. На Изток явно ги е страх повече от нов локдаун, отколкото от вируса, пише Дойче Веле. 

49% от населението на Полша е ваксинирано поне веднъж срещу Ковид-19. В Германия процентът е 63, във Франция - 68. В началото на годината Полша ваксинираше повече хора от почти всяка западноевропейска държава. Но както в повечето източноевропейски страни, с времето желаещите да се ваксинират намаляха рязко.

Когато се погледне статистиката за процента на имунизираните по държави, може да се види, че всички държави от бившия Източен блок са сред изоставащите. И докато в някои държави членки на ЕС - като Малта, Португалия, Белгия, Испания, Дания и Ирландия - ваксинираните с първа доза са над 70 процента от населението, в други - като България и Румъния - те са съответно 15,6 и 26,6 процента.

Това разминаване между източните и западните европейски държави може да има и сериозни последици, пише “Ди Велт”. Напълно възможно е в един момент поляците и чехите, например, да не могат да се придвижват така свободно, както французите или италианците. В източните държави, сред които Полша, Чехия и Унгария, от седмици вече броят на ваксинациите стагнира. Изглежда здравните власти на тези държави вече са достигнали до всички, които са желаели да се ваксинират. 

В началото на юли българският  министър Стойчо Кацаров обяви, че се обмисля  държавата да стимулира гражданите с ваучери или пари, за да се ваксинират. 

Идеята на Националния борд по туризъм б е ваучерите да бъдат използвани за туристически услуги, а стойността им да бъде в порядъка на 50 лв.

„Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, коментира здравният министър и добави, че не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. 

На 10 август началникът на РЗИ София обяви, че ще бъдат въведени ограничения за ресторантите, баровете и клубовете, за да се ограничи скокът на COVID-19. Няколко часа по-късно обаче от Министерството на здравеопазването казаха, че нищо подобно няма да се случи и определиха по-ранното изявление на Пенчев за  грешка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във