Банкеръ Daily

Свят

Източноевропейци масово се заразиха с коронавирус в Германия

Над 200 души от кланицата "Вестфлайш" в Косфелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия, са заразени с коронавирус. Това са източноевропейци, които живеят в пренаселени мухлясали общежития - без нужната защита от инфекция, съобщи Дойче Веле.

Кланицата бе временно затворена, след като стана известно, че голям брой чуждестранни работници на фирмата са тествани положително за коронавирус. По последни данни става дума за 230 души, сред които много румънци, а навярно и българи или поляци.

„Никой не се чувства действително отговорен за защитата на чуждестранните работници. Властите в общините, в окръга и в провинция Северен Рейн-Вестфалия само си прехвърлят проблемите едни на други. Става въпрос за договорите, сключени от фирма „Вестфлайш“ с подизпълнители от Източна и Югоизточна Европа. Здравните служби в Германия се намесват, чак когато някой се разболее", ", казва Ане-Моника Шпалек, говорителка на фракцията на Зелените в Косфелд. 

Тя посочва и друго: „Вестфлайш“ е прехвърлила отговорността по настаняването на чужденците на подизпълнителите, а те едва ли винаги се придържат към законовите разпоредби - например към мерките за защита от инфекция в общежитията. Във въпросните разпоредби е написано, че всеки работник би трябвало да има самостоятелна стая, а заразените да бъдат своевременно изолирани. Има и още изисквания към работодателите: на служителите под карантина, като тези в Розендал, трябва да се доставят хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Оказва се, че нищо от това не е изпълнено. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във