Банкеръ Daily

Свят

Източна Европа е новата гореща точка на пандемията

Освен че България  най-бедната страна в ЕС, тя е последна по имунизация и води по смъртност, със средно дневно почти 16 починали на милион жители през последната седмица.

Източна и Централна Европа се превърнаха в новите горещи точки на пандемията на континента заради ниските нива на ваксинация, високата степен на заболеваемост и върховите стойности на смъртност. Директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге пък призова за засилена ваксинация на здравния персонал и населението, тъй като Европа отново е в епицентъра на пандемията и я чака тежка зима, пише RTVE.

Според публикацията в Европа има две скорости в управлението на пандемията от ковид. Причината е, че от лятото се наблюдава несъответствие в темпа на ваксинация между западната и източната част на континента. Ниското доверие в правителствата и широкото разпространение на конспиративни теории обясняват ниския дял на ваксинираните в Източна Европа.

Докато западните страни се приближаваха към дългоочакваните 70% от имунизирано население, други като България едва надвишаваха 20%. Освен че България  най-бедната страна в ЕС, тя е последна по имунизация и води по смъртност, със средно дневно почти 16 починали на милион жители през последната седмица. Само през октомври над 3000 души са починали от коронавирус, което е седем пъти повече от същия месец на миналата година. След нея се нарежда Румъния с 33,9 % ваксинирано население и над 19 000 хоспитализирани, 10% от които са в интензивни отделения. Болниците не издържат и вече се прехвърлят десетки пациенти за лечение в други страни. 

По-добра, но не особено, е ситуацията в Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Унгария, където имунизираните са между 42% и 60%. Като пример е дадена Словакия, която при 5,4 милиона жители, има повече от 2100 хоспитализирани, а в 47-милионна Испания в болници са 1858 души. 

Посткомунистическите държави се различават значително от други части на Европа, най-вече северноевропейските държави, където доверието в правителствата и държавните институции са ключът към успеха на имунизационните кампании.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във