Банкеръ Daily

Свят

Изтекоха личните данни на почти цялото население на Еквадор

Еквадорското правителство разследва публикуването на личните данни на милиони граждани в интернет. Около 20 милиона души, повечето от Еквадор, от които 7 милиона деца, са изложили данните си от необезпечен сървър, управляван от еквадорска фирма за маркетинг и анализи, съобщава фирмата за интернет сигурност vpnMentor, цитирана от CNBC.

Според министъра на телекомуникациите Андрес Мичелена данните са били събрани от частна фирма при управлението на предишния президент Рафаел Кореа. Мичелена добави, че в случая са замесени служители на националната информационна система.

Населението на Еквадор е приблизително 16,5 милиона души, което означава, че цялото население би могло да бъде засегнато от нарушението. От прокуратурата в Еквадор уточниха, че вероятно са засегнати и данни на вече починали граждани, затова цифрата е 20 милиона души.

Все още не се знае точно колко хора са били засегнати от изтичането на данни, но се смята, че изтичането включва пълни имена, дати на раждане, номера на лични карти, данъчни идентификационни номера, информация за работа, имена на членове на семейството и други.

Течът бил открит за първи път, когато компанията vpnMentor извършвала рутинен проект по-рано този месец. От фирмата за интернет сигурност заявиха, че са проследили нарушението до необезпечен сървър, базиран в Маями, Флорида, който изглежда е собственост на еквадорската фирма за анализ на данни Novaestrat. „След като данните са изложени на света, те не могат да бъдат отменени“, се казва в доклада.

Съобщава се, че нарушението е отстранено на 11 септември, „но информацията може вече да е в ръцете на злонамерени страни“, предупреждава още компанията за киберсигурност. Интересно е, че vpnMentor дори е намерил лична информация, свързана с основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж. Асанж получи политическо убежище от Еквадор през 2012 г. и пребивава в еквадорското посолство в Лондон до април тази година.

В отговор на изтичането на данни властите в Еквадор са претърсили дома на Уилям Роберто, управител на Novaestrat, откъдето са иззели електронно оборудване и компютри.

Според съобщенията президентът на Еквадор Ленин Морено е заявил, че ще въведе законодателство, за да гарантира по-голяма сигурност на данните като мярка срещу нарушението. Еквадор няма закон за защита на личните данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във