Банкеръ Daily

Свят

Изтеглиха Библията от сайтовете за продажби в Китай

Библията е изтеглена от китайски сайтове за продажби онлайн, предаде Франс прес, като се позова на търговски източници.

"Библията и книгите без издателски номер бяха изтеглени от продажба през последните дни", съобщи пожелал анонимност собственик на онлайн книжарница, който работи с популярната китайска платформа Таобао. Той не уточни кой е издал забраната или кога.

Друг онлайн продавач на книги уточни, че все още може да предлага Стария завет, но не и Новия. Пълни издания на Библията, но на английски, продължават да са в наличност в китайския сайт на Амазон и в сайта Dangdang.com.

Забраната изглежда не важи за други свещени текстове като Корана или даоистката книга Дао Дъ Дзин.

Всяка продавана в Китай книга трябва да има издателски номер. Библията няма такъв и не може да се продава в държавните книжарници, но обикновено е разпространявана директно от църквите. Тя бе налична и в сайтове като Таобао, които свързват продавачи и купувачи.

Според пастор Дзин Мингри от протестантската църква Цион в Пекин новите ограничения са част от "общо затягане" на политическата среда в Китай. Властите може би смятат, че разпространението на Библията по неформални канали не е полезно за държавната идеология, предположи той.

Китайските власти строго контролират вероизповеданията. По официални данни в страната има 20 милиона протестанти и 6 милиона католици, но се смята, че действителният им брой е двойно по-голям, ако се вземат предвид вярващите, които отказват да посещават контролираните от държавата църкви.

Управляващата комунистическа партия изглежда засилва контрола над религиозните дейности въпреки очертаващото се историческо сближаване с Ватикана. Преди три години Пекин и Ватикана възобновиха преговорите по деликатния въпрос за назначаването на епископи, но евентуалното споразумение няма да настъпи скоро, заяви Светият престол миналата седмица.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във