Банкеръ Daily

Свят

Изтеглящите се от Сирия американци остават в Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че близо 1000-та американски военни, на които е наредил да се изтеглят от Сирия, ще останат в Близкия изток, за да предотвратят нова заплаха от "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

В декларацията, с която снощи обяви налагането на икономически санкции на Турция, президентът уточни, че всички американски военни ще напуснат Сирия, ще се предислоцират и ще останат в района. Мисията им е да наблюдават ситуацията и да предотвратят повторение на 2014 г., когато бойци на "Ислямска държава", организирали се в бойна сила в Сирия, преминаха и в съседен Ирак и завладяха иракските северни и западни райони.

Тръмп потвърди, че малък брой американски военни ще останат в база в южна Сирия. Президентът, който не е голям познавач на историята, изненадващо спомена в серия от туитове и Наполеон Бонапарт, отбелязва Франс прес.

"След като победихме стопроцентово халифата на "Ислямска държава", изтеглих повечето наши военни от Сирия. Казах на моите генерали: защо да се бием за Сирия и Асад, за да защитаваме територията на нашия враг? Който иска да помага на Сирия, да защитава кюрдите, за мен няма проблем - без значение дали е Русия, Китай или Наполеон Бонапарт. Надявам се всички да се справят добре, ние сме на 7000 мили!"

Откакто обяви преди осем дни изтеглянето на американските войски от сирийско-турската граница, което отвори пътя на турската военна интервенция, президентът републиканец прави противоречиви изявления, които пораждат много въпроси за американската стратегия в тази част на света, добавя АФП.

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси каза, че тя и сенаторът републиканец Линдзи Греъм искат Конгресът да приеме двупартийни законодателни мерки, с които да отмени изтеглянето на американските войски от Сирия, наредено от президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес. 

Пелоси каза, че е разговаряла с Греъм снощи и той работи по проект за закон, който да бъде приет от двете партии. Целта е да се забрани продажбата на оръжия на Турция и да се наложат санкции на авоарите на турски лидери в САЩ, добавя АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във