Банкеръ Daily

Свят

Изстреляха балистична ракета по Рияд, Тръмп обвини Иран

Саудитските сили за противовъздушна отбрана прехванаха балистична ракета, изстреляна от територията на Йемен към столицата на Саудитска Арабия Рияд. Ракетата е изстреляна от хуситите (от движението „Ансар Аллах“), съобщава телевизия „Скай нюз Арабия“.
Ракетата, насочена към летището в Рияд, е била свалена успешно.
Инцидентът не се е отразил на работата на главното летище на кралството и самолетите излитат и кацат по разписание.

За първи път ракета на хутите се доближава толкова близо до населена с цивилни зона и изглежда, че това е ракетата им, която е навлизала най-дълбоко в територията на Саудитска Арабия. Рияд е на около 1000 км на север от границата с Йемен, информира американското издание „Уошингтън Поуст“ (The Washington Post).

Саудитска Арабия обвинява своя съперник, шиитски Иран, за обучение и подпомагане на въоръжените бунтовници в Южен Судан. Иран отрича, че е предоставил материална подкрепа, но признава своята политическа подкрепа за хутите.

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи по-късно Саудитска Арабия и обвини Иран, че е съпричастен към изстрелването на ракетата.

Според мен Иран е извършил атаката по Саудитска Арабия.

Вие знаете това, нали? Видяхте, че беше изстреляна ракета. А нашите системи я свалиха“, каза той на журналистите, които го придружават в започналата в понеделник сутринта 10-дневна обиколка на страните в Югоизточна Азия.

Военновъздушните сили на коалицията от арабски страни начело със Саудитска Арабия нанесе ответен удар по цели в столицата на Йемен Сана. По-рано Рияд съобщи, че саудитските сили за противовъздушна отбрана прехванаха балистична ракета, изстреляна от територията на Йемен към столицата на Саудитска Арабия.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфликтът между правителствените сили и бойците хусити (привърженици на движението „Ансар Аллах“). В най-активната фаза той встъпи през март 2015 г. с с нахлуването на коалиция, оглавявана от Саудитска Арабия. По данни на йеменския Център за права и развитие, от есента на 2015 г. в страната са убити над 10 хил.мирни жители, включително почти 2,4 хил. деца и около 2 хил. жени. През същия период са ранени 18,5 хил. йеменци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във