Банкеръ Daily

Свят

Изслушват кандидатите за генерален директор на БТА

Депутатите от Комисията по култура и медии ще изслушат двамата кандидати за генерален директор на Българската телеграфна агенция - Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов. 

Кирил Вълчев е издигнат от депутати на ГЕРБ, а народни представители от БСП номинираха Ивайло Данаилов. И двамата имат професионална свързаност с БТА в различни периоди от кариерното си развитие.

При изслушването на допуснатите кандидати в ресорната парламентарна комисия, всеки кандидат ще разполага с 15 минути за лично представяне и излагане на вижданията си за развитие на БТА.

Изслушването в Комисията по културата и медиите е в съответствие с раздел V от решение на Народното събрание от 18 декември 2020 г. за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за генерален директор на Българската телеграфна агенция, представянето и публичното оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по културата и медиите, както и на процедурата за избор от Народното събрание (обн. ДВ, бр. 109 от 2020 г.).

БТА се управлява и представлява от генерален директор, който се избира от Народното събрание. Мандатът му е пет години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във