Банкеръ Daily

Свят

Изслушват Георгиева пред Общото събрание на ООН в понеделник

Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник.

Това съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън. Той уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч по Гринуич (20 ч българско време).

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.

Ирина Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, уточни Томсън.

Русия е изразила възражения срещу решението на България да номинира Кристалина Георгиева, предаде междувременно Франс прес, като се позова на дипломати.

Три държави членки на Съвета за сигурност на световната организация - Русия, Венецуела и Малайзия - са разкритикували писмо на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другата българска претендентка, Ирина Бокова, остава в надпреварата.

В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември, новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен.

Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия, коментираха дипломати, цитирани от Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във