Банкеръ Daily

Свят

Изследване: южноафриканският щам отслабва ваксината на "Пфайзер"

Лабораторно изследване сочи, че южноафриканският вариант на новия коронавирус може да намали с две трети защитата с антитела, предизвикана от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и не е ясно дали ваксината е ефективна срещу мутацията, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на компаниите.

Изследването установи, че ваксината е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от тестове върху хора, че вариантът намалява защитата от ваксината, уточняват компаниите.

Те инвестират и преговарят с регулаторни органи за разработването на актуализирана версия на своята ваксина или на усилващата й доза, ако се наложи.

За изследването учени от двете компании и от медицинския факултет на университета на Тексас са разработили в изкуствена среда вирус със същите мутации на част от шиповия протеин на силно заразния вариант B.1.351, открит първо в Република Южна Африка. Специалистите тествали вируса с кръвни проби от хора, приели ваксината, и установили две трети намаление в нивата на неутрализиращите антитела в сравнение с ефекта на ваксината срещу най-разпространената форма на новия коронавирус при тестовете в САЩ. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Тъй като все още няма установена стойност за определяне на нужните нива антитела за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети прави ваксината неефективна срещу варианта, който се разпространява по света.

"Не знаем какъв е минималният брой неутрализиращи антитела", каза проф. Пей Йонг Ши от университета на Тексас, съавтор на изследването. Той смята, че ваксината на "Пфайзер" най-вероятно ще защитава срещу вируса. Според него наблюдаваният имунен отговор е значително над нужния за осигуряване на защита.

В клиничните изпитания ваксините и на "Пфайзер"/"Бионтех", и на "Модерна" предизвикаха защита след една доза с имунен отговор с антитела по-нисък от намалените нива, предизвикани от южноафриканския вариант при лабораторни условия. Дори и тази разновидност на коронавируса значително да намалява ефективността на ваксината, тя все пак защитава срещу тежко заболяване и смърт, отбелязва проф. Пей Йонг Ши.

Той посочва, че са нужни още изследвания - включително клинични изпитания и разработване на скала на защита, за да се разбере дали ваксината действа срещу южноафриканския вариант. "Пфайзер" и "Бионтех" извършват подобни лабораторни тестове, за да установят дали ваксината им защитава срещу варианта на коронавируса, засечен в Бразилия.

"Модерна" публикува кореспонденция с "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин" с подобни данни, които сочат шесткратен спад в антителата срещу южноафриканския вариант. От компанията казват, че действителната ефикасност на ваксината й срещу южноафриканския вариант все още не е определена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във