Банкеръ Daily

Свят

Израелският президент натовари Кнесета да състави правителство

Реувен Ривлин

Израелският президент Реувен Ривлин натовари днес израелския парламент (Кнесета) със задачата да излъчи депутат, който да се заеме със съставяне на правителство, предаде Франс прес.

Досегашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху и бившият му съперник Бени Ганц не успяха да постигнат съгласие за правителство на националното единство в срока, даден им от президента Ривлин, който изтече снощи в полунощ.

След изтичането на срока държавният глава натовари "Кнесета със задачата да сформира правителство", съобщи президентският офис.

Съгласно израелските закони народните представители разполагат сега с три седмици за да представят на президента депутат, който да се опита да състави правителство.

Преговорните екипи на партия "Ликуд" на Бенямин Нетаняху и на центристката формация "Синьо и бяло" на Бени Ганц обявиха въпреки това, че ще продължат преговорите помежду си. Много експерти обаче се съмняват, че Нетаняху наистина възнамерява "да си дели" властта с Ганц. Според тях целта на досегашния премиер е да предизвика произвеждането на четвърти поред парламентарни избори за малко повече от година, като дотогава продължи да заема премиерския пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във