Банкеръ Daily

Свят

Израелски съд постанови Нетаняху да присъства на процес срещу себе си

Израелски съд постанови днес премиерът Бенямин Нетаняху да присъства на началото на наказателен процес срещу него в неделя, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Предвидено бе делото срещу Нетаняху по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкупи да започне още миналия месец. То обаче бе отложено заради пандемията от новия коронавирус.

Адвокатите на Нетаняху бяха поискали от Ерусалимския районен съд да позволи на клиента им да не присъства в съдебната зала за началото на процеса. Те се аргументираха, че физическото присъствие на израелския премиер не е необходимо, тъй като той вече е чел обвинителния акт няколко пъти, а също, че изискванията за социално дистанциране няма да могат да бъдат спазени, тъй като Нетаняху трябва да бъде придружен от охрана.

Съдът обаче постанови, че няма основания да се направи изключение за министър-председателя и той е длъжен да присъства.

Израелският премиер отрича обвиненията, които му бяха повдигнати миналата година, че е приемал щедри подаръци от богати приятели и че е прокарал медийни реформи в замяна на благоприятно медийно отразяване.

Бенямин Нетаняху е човекът, заемал най-дълго време министър-председателския пост в историята на Израел. Преди броени дни той положи клетва за четвърти мандат като премиер.

Нетаняху има право да остане на поста, докато тече процесът срещу него, и се очаква да продължи своите словесни атаки срещу медии, съдебната система и политическите си съперници, отбелязва Асошиейтед прес

Facebook logo
Бъдете с нас и във