Банкеръ Daily

Свят

Израелски министър иска да именува жп станция в Ерусалим на Доналд Тръмп

Израелският министър на транспорта Израел Катз иска да именува жп станция в Ерусалим на американския президент Доналд Тръмп в "знак на признание за смелото му и историческо решение да признае Ерусалим за столица на Израел", пише "Политико".

Предстои да се вземе решение за удължаването на високоскоростната железопътна връзка между Ерусалим и Тел Авив. Станцията ще бъде част от продължението, което ще стига до Стената на плача. Ако получи одобрение, отсечката ще се строи около четири години и ще струва 700 млн. долара. 

Предложението за изграждането на трасето е най-важният национален проект според израелския министър на транспорта. Израел Катз подчерта, че проектът ще позволява на туристите да достигат до "биещото сърце на еврейския народ - Стената на плача и Храмовия хълм".

Транспортният министър е убеден, че предложението ще получи одобрение, но по проекта може да се получат усложнения, дължащи се на политическата чувствителност в региона, пише още изданието, като допълва, че изграждането на трасето може да бъде замразено и ако бъдат открити археологически находки по време на изкопаването на тунелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във