Банкеръ Daily

Свят

Израелска ваксина ще се пие като сироп за кашлица

Към момента Израел е поставил по две дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ срещу коронавируса на повече от половината от 9,3-милионното си население.

Израелско-американската фармацевтична компания Oramed работи по ваксина срещу коронавирус за прием през устата.Тя е насочена срещу три структурни протеина на коронавируса и може да се окаже по-ефективна срещу новите му варианти, съобщава The Jerusalem Post.

Ваксината Oravax е ефективна срещу трите структурни протеина на коронавирсуа и срещу новите варианти, казва изпълнителният директор на компанията Надав Кидрон. Учени от компанията установяват, че препаратът Oravax подпомага производството на имуноглобулин G (IgG) и имуноглобулин A (IgA). IgA е необходим за засилване на имунитета.

Към момента израелската орална ваксина все още е в първа фаза на разработване. Скоро тя ще бъде дадена на здрави хора за първи път. Ще отнеме време обаче преди да излезе на пазара. За слагането й няма да бъде нужен медицински персонал.

Фармацевтичната компания Oramed, заедно с индийската Premas Biotech, създават компанията Ovarax Medical и притежават нужните технологии за разработването на подобна ваксина. Oramed има опит с ваксини за орален прием, а Prema – в областта на научните изследвания.

„Този вид ваксина ще премахне няколко бариери за бързото и широко разпределение. Хората ще могат да я приемат у дома“, казва изпълнителният директор на компанията Надав Кидрон. Ваксината ще може да се транспортира при хладилна температура и да се съхранява на стайна.

Към момента Израел е поставил по две дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ срещу коронавируса на повече от половината от 9,3-милионното си население, предаде Ройтерс, като се позова на здравен експерт.

Бързото стартиране и провеждане на ваксинационната кампания помогна на страната да излезе от локдауните, въведени заради пандемията.

В Израел поставянето на ваксината на „Пфайзер“ започна през декември миналата година. Хората са смятани за напълно защитени от заразата седмица след получаването на втората доза от ваксината.

Израел брои палестинците в Източен Ерусалим за част от своето население и осигурява ваксини и за тях. Предложени са и на палестинците, които работят в Израел и в селищата в Западния бряг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във