Банкеръ Daily

Свят

Израел въведе нови ограничения

Нови санитарни ограничения влязоха в сила днес в Израел, където бе регистриран най-големият брой заразени от януари въпреки мащабната кампания за ваксинация срещу КОВИД-19, предаде Франс прес.

Еврейската държава възстанови задължението да се показва удостоверение за ваксинация или отрицателен тест Пи Си Ар за посещения в ресторанти, хотели, музеи и библиотеки, както и за участие в културни и спортни прояви.

Мярката се прилага и в храмове, посещавани от над 50 вярващи едновременно, съобщи в комюнике здравното министерство, като добави, че магазините и търговските центрове ще могат вече да посрещат само по един клиент на 7 квадратни метра площ.

Заради нарасналия брой нови случаи на коронавирус Израел вече възстанови миналия месец някои мерки, вдигнати през юни, например задължителното носене на маски в затворени публични пространства и офисите.

Вчера здравните власти съобщиха за над 8700 нови заразени за денонощие - рекорден брой от януари. През юни бяха регистрирани само по няколко случая за 24 часа.

Израел бе сред първите страни, започнали мащабна ваксинация още през декември благодарение на споразумение с американската компания Пфайзер (Pfizer), която бързо му достави милиони дози в замяна на данни за действието и ефективността на препарата. Това даде възможност броят на случаите драстично да се намали, но през последните седмици заразяванията отново се увеличиха с разпространението на варианта Делта при неваксинирани и при ваксинирани преди повече от шест месеца.

Миналата седмица Израел започна да поставя трета доза на хората на 50 години и повече, независимо че Световната здравна организация призова да се обяви мораториум върху реваксинирането, за да останат повече ваксини за бедните страни, където имунизираните все още са малко.

Премиерът Нафтали Бенет коментира, че поставянето на тези дози в деветмилионен Израел няма да накърни световните запаси и по-скоро ще даде възможност да се тества ефикасността на подсилващите дози.

Ако ситуацията в страната не се подобри, през септември, когато се честват редица еврейски празници, може да бъде наложен нов локдаун, предупреди Бенет.

Израел е отчел до момента над 950 000 заразени с новия коронавирус и близо 6700 смъртни случая. Повече от 5,4 милиона жители на страната са ваксинирани с по две дози, а около 1,1 милиона - с три.

Facebook logo
Бъдете с нас и във