Банкеръ Daily

Свят

Израел ваксинира с трета доза всички над 12 години

Досега около 2 милиона души, представляващи над 20 процента от населението на страната, са получили трета доза.

Израел разшири програмата си за поставяне на подсилваща доза ваксина срещу COVID-19, като включи всички, навършили 12 години, съобщи Ройтерс.

Здравните власти одобриха поставянето на подсилваща доза, след като се стигна до заключението, че с времето ефективността на ваксините срещу COVID-19 намалява. Сега страната предлага трета доза на всеки, който е получил втората си доза преди поне пет месеца.

През юли  израелските власти започнаха поставянето на подсилващи дози, като първо те бяха предлагани на хората на възраст над 60 години. Възрастта постепенно се снижаваше и до вчера долната граница беше 30 години.

Досега около 2 милиона души, представляващи над 20 процента от населението на страната, са получили трета доза.

Изминаха около осем месеца от разрешаването на първата ваксина срещу ковид в Европейския съюз. Тъй като ваксинацията сред възрастните е близо 70%, в държавите членки се води нов дебат дали може да е необходима трета доза.

В момента в страните от блока  има разнообразен подход, когато става въпрос за допълнителни ваксини срещу ковид.

Например, от септември Германия ще предлага бустери за ваксинирани пациенти – най-вече възрастни и хора от уязвими групи. Унгария вече започна да инжектира трета доза на всеки, който е получил пълна ваксинация преди поне четири месеца, а някои други държави членки все още чакат препоръки от ЕС. С едва 19,5 на сто имунизирани България е на последно място в Евросъюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във