Банкеръ Daily

Свят

Израел ще работи със САЩ по въпроса за ядрената програма на Иран

Лойд Остин
S 250 6ac26fb0 294f 44cc a17c 213d0a67caf9

Израелският министър на отбраната Бени Ганц днес се ангажира страната му да си сътрудничи със САЩ по въпроса за ядрената програма на Иран. Той изрази надежда, че сигурността на Израел ще бъде гарантирана при всяка нова ядрена сделка с Иран, която Вашингтон постигне, предаде Ройтерс.

Израел вижда в лицето на САЩ пълноценен партньор на всички оперативни направления, сред които не на последно място е Иран, заяви Бени Ганц след срещата министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Ще работим в тясно сътрудничество с нашите американски съюзници, за да гарантираме, че всяко ново споразумение с Иран ще гарантира жизненоважните интереси на света и САЩ, ще предотврати опасна надпревара във въоръжаването в нашия регион и ще защити еврейската държава, допълни израелския министър на отбраната", посочи той.

Остин, който е първият високопоставен представител на правителството на американския президент Джо Байдън, пристигнал на официално посещение в Израел, увери домакина си, че САЩ смятат съюзническите връзки между двете държави за ключови за регионалната сигурност.
Визитата на Остин включва разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той е обезпокоен от желанието на американското правителството на демократите САЩ отново да станат страна в ядрената сделка на световните сили с Иран от 2015 година, от която излязоха по време на предишната администрация на републиканците.

Нетаняху заяви, че Израел няма да се чувства обвързан с евентуална нова сделка. Той я определи като временно ограничение за ядрените възможности на Иран, което ще проправи път за създаване на ядрена бомба в по-дългосрочна перспектива. Техеран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

Израелски високопоставени представители отдавна заплашват с военна операция срещу Иран като последно средство, ако сметнат, че дипломацията е навлязла в задънена улица. Остин не коментира специално темата за иранската ядрена програма. Той каза, че правителството на Байдън ще продължи да гарантира "качественото военно предимство" на Израел в Близкия изток в рамките на "силен ангажимент към Израел и израелския народ".

Нашите двустранни връзки с Израел са ключови за регионалната стабилност и сигурност в Близкия изток. На срещата ни уверих министър Ганц, че ангажиментът ни към Израел е траен и непоклатим, каза Остин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във