Банкеръ Daily

Свят

Израел се отказа от споразумението за прехвърляне на бежанци

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви снощи, че замразява изпълнението на споразумението с Върховния комисариат на ООН за бежанците за пренастаняване на африкански мигранти, живеещи в Израел, в западни страни, предадоха световните агенции.

Споразумението бе оповестено часове по-рано и предвижда 16 250 африкански мигранти да бъдат прехвърлени в западни страни, както и възможност други близо 16 000 да получат официален статут в Израел.

"Реших да отменя прилагането на това споразумение и да преосмисля условията", пише премиерът на страницата си във "Фейсбук". Той допълва, че е взел предвид критиките към споразумението и ще обсъди въпроса с жители на Южен Тел Авив - бедна част от града, привлякла голяма мигрантска общност, която променя етническия облик на района и предизвиква гнева на някои от жителите.

Съдбата на около 37 000 африкански мигранти се превърна в морална дилема за държавата, основана като убежище и национален дом за евреите. Дясното правителство бе подложено на натиск от националистически настроените си избиратели да изгонят мигрантите. Но планираната масова депортация предизвика критики от ООН и правозащитни организации.

В годините след 2000-та бежанци, основно от Судан и Еритрея, влязоха в Израел през египетския Синайски полуостров. Големият приток на мигранти в предимно еврейската държава разпали недоволство сред мнозина израелци, които твърдят, че новодошлите не са истински бежанци, а "външни агенти". 

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви по-рано, че Канада, Италия и Германия са сред страните, които ще приемат мигранти. Други мигранти, много от които търсят убежище, ще получат позволение да останат поне през следващите пет години в Израел.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във