Банкеръ Daily

Свят

Израел разхлабва мерките главно за ваксинирани и преболедували

Израел се готви постепенно да отвори търговските и развлекателни центрове от неделя, но някои от тях ще бъдат достъпни само за ваксинирани или прекарали КОВИД-19, предаде ДПА.

Оперативният щаб за коронавируса снощи одобри план за постепенно вдигане на ограниченията след трета национална карантина.

"Планът е одобрен по принцип; правилата ще бъдат одобрени веднага щом работата по тях приключи", изтъкнаха в съвместно изявление премиерската канцелария и здравното министерство.

Училищата ще отворят за ученици от повече класове от неделя в съответствие със "светофарната" система, класифицираща градовете в три категории: зелена, жълта и червена, според броя на заразените с коронавирус.

Учениците от пети, шести, 11-и и 12-и клас в градовете от зелената и жълта категория ще могат да посещават учебни занятия, както и онези от градовете в червената категория, в които 70 процента от жителите са били ваксинирани. Те ще се присъединят към по-малките деца, които вече се върнаха в училищата и детските градини, според подобни правила.

Търговските центрове, пазарите, магазините на главните улици, музеите, библиотеките и синагогите също ще отворят в неделя, но при строги правила за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Хората, които са получили и двете дози от ваксината срещу КОВИД-19, може да получат специален сертификат една седмица по-късно, който ще им даде достъп до още повече обществени места, наред с хората прекарали болестта.

Само притежателите на “зелени паспорти” ще имат право да посещават спортни зали, басейни, фитнес-клубове, хотели (без ресторанти), културни обекти и събития. Този документ ще бъде необходим и за отдих в курортите на Мъртво море.

"Израел е първата страна в света, която въведе "зелен паспорт", за да стимулира населението да се ваксинира", коментира Владимир Шкляр, директор на руския департамент на израелското министерство на туризма.

"От темповете и резултатите от ваксинацията зависи в скоро време да можем да приемаме туристи от цял ​​свят, без да се страхуваме за здравето на своите граждани и пътници", каза той, цитиран от РИА Новости.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във