Банкеръ Daily

Свят

Израел прехвърля 16 000 мигранти в западни страни

Бенямин Нетаняху

Израел каза, че е отменил плана си за депортирането на африкански мигранти в Африка и е постигнал вместо това споразумение с комисариата за бежанците на ООН да изпрати 16 250 от тях в западни страни, съобщи Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Канада, Италия и Германия са сред страните, които ще приемат мигранти. Други мигранти, много от които търсят убежище, ще получат позволение да останат поне през следващите пет години в Израел, където са влезли нелегално пеша през границата с Египет.

Съдбата на около 37 000 африкански мигранти се превърна в морална дилема за държавата, основана като убежище и национален дом за евреите. Дясното правителство бе подложено на натиск от националистически настроените си избиратели да изгонят мигрантите. Но планираната масова депортация предизвика критики от ООН и правозащитни организации.

През февруари израелските власти започнаха да раздават уведомления на около 20 000  африкански мигранти от мъжки пол, че имат два месеца да заминат за трета страна в Африка, защото в противен случай ще бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство бе предложило на мигрантите, повечето от които от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет до безопасна дестинация. На мигрантите е било казано, че могат да избират между Руанда и Уганда.

Нетаняху каза, че върховният комисар за бежанците на ООН се е съгласил да организира и финансира новия план, чието прилагане ще отнеме пет години. Така неговото правителство се ангажира за всеки напуснал мигрант да даде статут на временно пребиваващ на друг, т.е. на общо 16 250 души.

Говорител на комисариата потвърди, че има постигната сделка, но не даде подробности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във