Банкеръ Daily

Свят

Израел порази десетки ирански цели в Сирия

Израел е поразил десетки ирански военни цели в Сирия в отговор на ракетен обстрел по негови позиции на Голанските възвишения, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от Асошиейтед прес.

Подполковник Джонатан Конрикус определи ракетния бараж по Голанските възвишения като "най-сериозния опит" на иранското специално подразделение Ал Кудс да атакува Израел. Четири от иранските ракети са били прехванати и никоя от останалите не е достигнала израелски цели.

Сирийската противовъздушна отбрана е изстреляла десетки ракети, но нито един израелски самолет не е понесъл щети, каза още подполковник Конрикус.

В комюнике, цитирано от ТАСС, израелската армия уточнява, че е атакувала десетки обекти в Сирия на Ал Кудс. Сред тях са щабквартира, военни и логистични комплекси на иранското специално подразделение, ирански военен лагер северно от Дамаск, складове на Ал Кудс на международното летище на сирийската столица, системи и установки, военни постове и наблюдателни пунктове, както и ирански пускови установки, от които са били изстреляни ракети по Израел.

Израелските военновъздушни сили са атакували и установки на сирийската противовъздушна отбрана, които са открили огън въпреки израелските предупреждения, пише още в комюникето.

По-рано израелската армия съобщи, че десетина минути след полунощ (и българско време) иранските специални сили Ал Кудс са изстреляли не по-малко от 20 ракети и друг тип снаряди по нейни предни позиции на Голанските възвишения. Не са установени жертви и разрушения на израелска територия, отбелязва ТАСС.

Асошиейтед прес припомня, че Израел предупреди нееднократно през последните месеци, че няма да приеме постоянно иранско военно присъствие в съседна Сирия.

Хиляди ирански военни се сражават в сирийската гражданска война на страната на правителствените сили. Израел се опасява, че с намаляването на интензивността на конфликта, Иран ще използва Сирия като стартова площадка за нападения срещу него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във