Банкеръ Daily

Свят

Израел отваря училищата въпреки засилването на епидемията

В Израел учениците днес се връщат на училище със задължително носене на маска и тестове за коронавирус, предаде Ройтерс.

Целта е да се забави тенденцията за увеличаването на броя на заразените. Здравните власти се опасяват, че тъй като учебната година започва присъствено за повечето ученици, кривата на заболеваемостта ще тръгне нагоре преди предстоящи този месец еврейски празници и може да се наложи да бъде обявен нов национален локдаун.

Новите случаи се увеличават заради варианта Делта и вчера бяха отчетени рекордните 10 947 заразени за едно денонощие при население от 9,3 милиона души. Премиерът Нафтали Бенет, който смята, че страната трябва да се научи да живее с ковид, обаче настоя учебната година да започне присъствено. За да може това да стане, бе предложена подсилваща доза ваксина (всеки израелски гражданин, навършил 12 години, има право на такава доза) и бе въведено изискване неваксинираните ученици и преподаватели да си правят тестове.

Мерките обаче бяха обявени броени дни преди началото на новата учебна година и много родители изразиха недоволство, че не са имали време да се подготвят за новите изисквания. Учениците под 12-годишна възраст (долната граница за ваксиниране) трябва да представят на учителите си бележка от родителите, че им е бил направен бърз тест и резултатът е отрицателен. Такъв тест ще се изисква само за първия учебен ден. Очаква се, че ще се наложи да се правят тестове преди или след еврейските празници, които протичат с големи семейни събирания. Те започват на 6 септември и ще продължат до края на месеца.

В районите с особено много нови случаи на коронавирус, в училищата, в които ваксинираните ученици са под 70 сто, ще се учи дистанционно. Според новинарския сайт YNet за около 10 на сто от израелските ученици новата учебна година ще започне онлайн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във