Банкеръ Daily

Свят

Израел обяви, че продължава атаката срещу Газа

Ескалацията на напрежението между Израел и Палестина ще бъде темата на извънредната видеоконференция на външните министри на Европейския съюз днес. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви след заседание в министерството на отбраната в Тел Авив, че Израел ще продължи да нанася удари по обекти на терористите в ивицата Газа, съобщи Ройтерс. 

"Израел ще продължи да взема всички необходими мерки за възстановяване на спокойствието и сигурността за всички израелски граждани", обяви премиерът. 

В същото време президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в телефонен разговор с Нетаняху, че подкрепя прекратяване на огъня между Израел и ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа. 

Байдън потвърдил пред Нетаняху "правото на Израел на самоотбрана" и призовал еврейската държава да положи всички възможни усилия за защитата на невинни мирни жители".

Ескалацията на напрежението между Израел и Палестина ще бъде темата на извънредната видеоконференция на външните министри на Европейския съюз днес. 

Преди дни върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ще бъде обсъдено как ЕС може да допринесе за прекратяване на насилието. 

"Приоритетът и посланието на ЕС в този контекст остават ясни: насилието трябва да приключи сега", се казва в изявление на службата на ЕС по външни работи.

Обстрелът, предприет от Хамас срещу Израел, е терористично действие, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия и добави, че първата стъпка е била на Хамас, а Израел е отговорил. Осъждаме изстрелването на ракети от Газа, но въпреки правото на Израел да се защити, отговорът трябва да бъде съразмерен и съобразно международното законодателство. .

Конфликтът е с "безпрецедентна интензивност", каза Международният комитет на Червения кръст.

На извънредно виртуално заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ескалацията на насилието в региона, генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш предупреди за риска от "неконтролируема криза в областта на сигурността и хуманитарната сфера".

Осем от 15-те страни членки бяха представени на равнище министри на външните работи - факт, който отразява сериозността на положението, отбелязва Асошиейтед прес.

Съветът за сигурност обаче отново не успя да излезе с декларация по въпроса заради несъгласието на САЩ - за трети път в рамките на една седмица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във