Банкеръ Daily

Свят

Израел настоява САЩ да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения

Съединените щати да признаят израелския суверенитет върху оспорваните Голански възвишения. Това настоя израелският премиер Бенямин Нетаняху, който днес  заедно със съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън ще посетят района. Болтън е в Израел, за да успокои американските съюзници относно планираното изтегляне на американските военни от Сирия. Израел се страхува, че то може да доведе до възраждане на Ислямска държава в Сирия, предаде Асошиейтед  прес.

"Когато отидете там, ще разберете отлично защо ние никога не ще напуснем Голанските възвишения и защо е важно всички страни да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения", каза Нетаняху.

Голанските възвишения са слабо населена и хълмиста област в Близкия изток. По силата на международното право принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, вследствие от т.нар. "Шестдневна война", известна също и като "Третата арабско-израелска война". От 1981 г. в областта са в сила и израелските закони. Голанските възвишения имат огромно стратегическо значение както за Сирия (обусловено от близостта им до Дамаск), така и за Израел (заради водните източници и военния контрол над северната част на еврейската държава). 

През 2000 г. Ехуд Барак прави неуспешен опит да ги върне на Сирия, а на 25 май 2008 г. външният министър Ципи Ливни поставя като условие за тяхното връщане скъсването на връзките на Сирия с Иран и определени пропалестински организации.

   

Facebook logo
Бъдете с нас и във