Банкеръ Daily

Свят

Израел може да отиде на избори за четвърти път за две години

Бенямин Нетаняху

Израел отива за четвърти път на избори за последните две години. Парламентът на страната беше разпуснат, след като депутатите не успяха да приемат държавния бюджет.

Коалиционното правителство на партията Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху и коалицията "Синьо и бяло" на министъра на отбраната Бени Ганц трябваше да постигне споразумение по бюджета до полунощ. В противен случай парламентът автоматично се разпуска.

Общо 49 от 120-те депутати гласуваха против законопроект за отлагане с една седмица на срока за договаряне на бюджета. 47 подкрепиха предложението, а останалите се въздържаха или отсъстваха от заседанието.

Ако няма споразумение за бюджета, на 23 март може да се произведат предсрочни избори.

"Не исках избори, партия "Ликуд" не искаше избори, ние постоянно гласувахме против това да има нови избори, но Ганц се отметна от своите коалиционни задължения", каза Нетаняху, цитиран от ТАСС. При все това той даде начало на предизборната кампания с обещанието, че политическата му формация ще победи във вота.

"Нетаняху ни отвежда към урните, защото не иска да отиде на съд. Ако някой твърди друго - или хитрува, или говори глупости", написа Ганц в "Туитър".

Той и други критици обвиняват премиера, че взима политически решения в опит да се измъкне от делото за корупция, по което е подсъдим.

Коалицията между двамата съперници, съставена с неохота с цел справяне с кризата с коронавируса, имаше трудности от самото начало. Но напрежението през последните дни се засили и всеки обвинява другия в нарушаване на коалиционното споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във