Банкеръ Daily

Свят

Израел и Хамас си размениха нови удари

Експлозия осветява небето след израелски въздушен удар над Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа, 14 май 2021 година, АФП

Израел поднови въздушните удари срещу Ивицата Газа, а от палестинската групировка Хамас отговориха с нови ракети по израелска територия, съобщава Ройтерс. 

Според медици най-малко четирима души са убити при една от атаките в северната част на палестинската територия. Местни жители посочват, че израелски лодки са изстреляли снаряди от Средиземно море, а от палестинското министерство по религиозните въпроси съобщават за разрушена джамия. От израелската армия заявиха, че проверяват информацията. По-рано в Туитър военните обявиха, че са унищожили офиса на ръководителя на службата за сигурност на Хамас. 

Палестинските групировки съобщиха за изстрелването на десетки ракети по южната част на Израел. Според ТАСС, която цитира местна радиостанция, военното крило на Хамас - "Бригадите Еззедин ал-Касам" - е подложило на масиран обстрел градовете Ашдод, Сдерот и Беершеба. Друга групировка - военното крило на "Ислямски джихад" - също е обявило за пускането на десетки ракети по град Сдерот. С подобно изявление са излезли и от бойното подразделение на Комитетите за народна съпротива.

Групировките твърдят, че атаките са в отговор на удар тази нощ по жилищна сграда в бежански лагер в западната част на град Газа. В резултат на удара са загинали 8 души, а около 20 са били ранени. 

Междувременно пред изданието "Таймс ъв Израел" дипломатически източник, пожелал анонимност, заявява, че Израел и палестинската групировка Хамас може да постигнат примирие до дни. По думите му ангажираните с преговорите са изразили предпазлив оптимизъм по отношение на възможен успех.

Изданието пише още, че политическият лидер на Хамас зад граница Халед Машал е заявил, че групировката е готова за спиране на огъня, но не е получила отговор от Израел. Машал посочва, че в преговорния процес участват Съединените щати и Русия. 

Друг източник от организацията обаче заявява, че няма напредък при разговорите.

В същото време телевизия "Ал-Арабия", цитираната от ТАСС, съобщава, че разработван в момента проект за примирие между Израел и палестинците предвижда наблюдение от страна на Египет и Съединените щати за спазването на прекратяването на огъня. Според източници на медията двете страни водят разговори поотделно, като американците преговарят с Израел, а египтяните - с палестинците. Те обсъждат продължително прекратяване на огъня с писмено поемане на задължение за недопускане на ескалация в бъдеще.

Телевизията посочва, че египетското посредничество до момента не е довело до резултати, но представителите на Кайро са готови да се върнат и да представят нов предварителен проект. Дипломатически източник заявява, че на дадения етап Египет предлага временно примирие за оказване на помощ на ранените, като то ще се използва за изработване на постоянно споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във