Банкеръ Daily

Свят

Израел гласува на предсрочни парламентарни избори

Израел гласува на предсрочни парламентарни избори. 6,5 млн. души имат право на глас. Близо 6,4 милиона граждани на еврейската държава имат право на глас на изборите, които ще определят съдбата на досегашния премиер Бенямин Нетаняху. Мандатът на израелските депутати на теория е четири години, но предсрочните избори в Израел са чести.

За първи път в историята на страната вотът се провежда по-малко от шест месеца след предишните избори, а причината е, че партията „Ликуд”, която спечели последния вот, не успя да сформира коалиционно правителство.

Няколко часа преди да отворят изборните бюра в Израел, водещите кандидати на парламентарните избори, направиха символично посещение на Стената на плача в Ерусалим. Премиерът  Бенямин Нетаняху и бившият военен командир Бени Ганц отидоха поотделно за молитва на свещеното място. Основният опонент на Нетаняху е Бени Ганц, който отстоява по-либерален подход по някои обществени въпроси, въпреки че гради образа на ястреб по въпросите за сигурността на Израел.

Избирателната система в Израел е пропорционална, което увеличава шансовете на малките партии да спечелят място в израелския парламент с общо 120 депутатски мандата. Големият брой партии превръща в почти невъзможна задача спечелване от една партия на абсолютно мнозинство от 61 места, необходимо за формиране на правителство. По тази причина след изборите започват преговори за жизнеспособна управляваща коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във