Банкеръ Daily

Аятолах Али Хаменей:

"Израел е тумор в Близкия изток"

Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей призова днес палестинците да продължат въстанието си срещу Израел и определи израелското правителство като тумор, на който трябва да се противостои, докато палестинците бъдат освободени, предаде Ройтерс.

"Въстанието на палестинците трябва да продължи. . . Борбата за освобождение на Палестина е задължение и ислямски джихад. . . Ционисткият режим е злокачествен тумор в региона. . . ", каза иранският върховен лидер в разпространена онлайн реч по случай т. нар. Ден на Ал Кудс (арабското име на Ерусалим).

На този ден, който съвпада с последния петък от свещения за мюсюлманите месец Рамазан, в Иран обикновено има антиизраелски прояви. Тази година иранските духовници обаче отмениха публичните прояви заради коронавируса.

"Днес светът брои една по една всяка жертва на коронавируса, но никой не е попитал кой е отговорен за стотиците хиляди мъченици, затваряния и изчезвания на хора в Палестина и в страните, където САЩ и Европа разпалиха войни", каза иранският върховен лидер. "Вирусът на ционизма ще бъде унищожен", заключи той.

Аятолах Хаменей и други високопоставени ирански представители нееднократно са казвали през годините, че държавата Израел трябва да бъде премахната, включително чрез референдум в региона, където палестинците са мнозинство.

Иран е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в Близкия изток с 129 341 заразени с коронавируса и 7249 починали от причиняваното от него заболяване Ковид-19, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати и Европейският съюз разкритикуваха изявленията на аятолах Хаменей.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео написа в "Туитър", че те са "отвратителни" и "антисемитски", както и че не отразяват традициите на толерантност сред обикновените иранци.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жосеп Борел каза, че думите на иранския върховен лидер са "напълно неприемливи и източник на сериозна загриженост". Те са несъвместими със стремежа към стабилен и мирен Близък изток, предупреди Борел.

Въпреки че лидерите на радикалните палестински групировки в ивицата Газа, включително "Хамас" и Ислямски джихад", редовно хвалят Иран за оказаната им финансова и военна подкрепа, досега аятолах Хаменей не е признавал публично, че Иран доставя оръжия на палестинците, отбелязва Ройтерс.

И в днешната си реч по случай Деня на Ал Кудс иранският върховен лидер каза: "Иран осъзнава, че единственият проблем на палестинските бойци е липсата на достъп до оръжия. С Божиите насоки и помощ, както планирахме, балансът на силите в Палестина се промени и днес Газа може да се изправи срещу агресията на ционисткия враг и да го победи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във