Банкеръ Daily

Свят

Израел е на крачка от нови предсрочни избори

Бенямин Нетаняху

Перспективата за нови избори, само няколко месеца след последните, става все по-ясна в Израел, където на Бенямин Нетаняху му остават броени часове да сформира коалиционно правителство.

Ако на израелците им се наложи толкова скоро да гласуват повторно, след като избраха нов състав на Кнесета (израелския парламент) на 9 април, това ще бъде исторически прецедент. Бъдещето на непотопимия Нетаняху, който е на власт от повече от десет години подред, но стана обект на разследвания за корупция, ще бъде поставено под въпрос повече от всякога.

Нещата обаче още не са стигнали дотам.

Нетаняху има време до днес в полунощ да сформира коалиционно правителство в съответствие с мандата, даден му от президента Реувен Ривлин след изборите.

Ривлин обяви вчера, че ще остави Нетаняху да използва цялото време, което има на разположение по закон. Той изрази надеждата си Израел да не се окаже "в неприятната ситуация да трябва да прави нови избори".

Нетаняху, който триумфира в нощта на 9 април, сега се сблъсква в преговорите с препятствие в лицето на бившия си министър на отбраната Авигдор Либерман.

На фона на видимата безизходица дясната партия на Нетаняху "Ликуд" инициира разпускането на Кнесета.

Депутатите одобриха текст в този смисъл на предварително четене в понеделник и на първо четене вчера рано сутрин. Бе определена дори и работна дата за нови избори: 17 септември.

Законопроектът трябва да бъде одобрен още на второ и трето четене, за да бъде разпуснат Кнесетът. Това е възможно за постигане до днес вечерта, но все още не е факт.

Има всички индикации, че евентуалните нови избори са тактика, за да може майсторът на маньоврите Нетаняху да запази контрола в свои ръце.

Ако водените от Нетаняху преговори не успеят до днес вечерта, не е изключено да има удължаване на срока.

Президентът Ривлин обаче може да връчи мандата на друг депутат, което е очевидно неприемлива за Нетаняху хипотеза.

Разпускането на парламента, което е пресметнат риск, би поставило президента пред свършен факт.

Друг вариант е Нетаняху да се опита да сформира правителство на малцинството след евентуални нови избори.

На вчерашна среща партията му изрази съгласието си да включи в своята листа четиримата депутати на десноцентристката партия "Кулану", чийто лидер е министърът на финансите Моше Кахлон, в случай на нови избори, което е сигнал, че Ликуд е готова за нови избори.

За да бъде намерен изход от кризата, десноцентристката партия на основния конкурент на Нетаняху на изборите през април, генерал Бени Ганц, изрази готовността си за коалиционно правителство с "Ликуд". Едно такова правителство би разполагало с комфортното мнозинство от 70 депутати в израелския парламент с общо 120 места.

Партията на Ганц обаче настоява това да стане без Нетаняху, което е невъобразимо за израелския премиер.

Ликуд и съюзниците й спечелиха изборите на 9 април, които също бяха предсрочно свикани по инициатива на Нетаняху. Решението му бе възприето до голяма степен като маньовър на премиера с цел да спечели нова легитимност, с която да се изправи пред евентуални обвинения срещу него по три дела за корупция.

След 9 април 69-годишният Нетаняху, който е от 13 години на власт, изглеждаше сякаш се насочва към пети рекорден мандат начело на алианса около "Ликуд", включващ по-малко или повече радикални десни партии и ултраортодоксални партии, които са представители на 10-те процента от израелците, които стриктно спазват правилата на юдаизма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във