Банкеръ Daily

Свят

Изпълнителният директор на TikTok подаде оставка

Главният изпълнителен директор на  китайската социална мрежа Tiktok - Кевин Майер, е обявил, че подава оставка. Това се случва само няколко месеца след като започна работа на този пост, съобщава ТАСС, като цитира Централната телевизия на Китай.

"Аз реших да си тръгна от компанията (...) и с болка в душата съм принуден да ви съобщя за това", казва в обръщението си Майер.

По думите на шефа на TikTok, през последните няколко седмици "политическата ситуация рязко се измени", и той е бил принуден "сериозно да преосмисли" корпоративните си приоритети. В същото време Майер изразява своята увереност в "светлото бъдеще" на компании, която той напуска.

Американският държавен глава продължава да оказва все по-голям натиск върху компанията майка на TikTok – ByteDance, твърдейки, че тя работи в тясно сътрудничество с Пекин и предава данни за американските потребители на властите там. 

TikTok е разработка на китайской компанией ByteDance и беше пусната  в КНР през 2016 година под названием Douyin.

На 31 юли американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да забрани TikTok на територията на своята страна. А на 14 август той подписа и  указ, задължаващ ByteDance и нейните дъщерни компании в срок от 90 дни от момента на публикуване на документа (с възможност и за удължаване с 30 дни) да се откаже от всички свързани със социалната мрежа активи на американска территория. Освен това, ByteDance е длъжна да се освободи от всички данни на нейните потребители, получени от TikTok и обединената с нея социална мрежа Musical.ly, а след това обяви за това пред Комитета по чуждестранните инвестиции на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във