Банкеръ Daily

Свят

Изправиха пред съда млад агент на "Ислямска държава" в Германия

Сириец на 19 години бе изправен днес пред съдии в Берлин на първия процес срещу кандидат за убежище, заподозрян, че е внедрен от джихадистката групировка "Ислямска държава" сред мигрантите, пристигнали в Германия през 2015 г., предаде Франс прес.

Обвиняемият Шаас ал Мохамад влезе в съдебната зала, облечен със син пуловер, като криеше лицето си. Два полицейски камиона бяха паркирани пред съдебната сграда, за реда следяха и полицаи с автомати.

Арестуван на 22 март 2016 г., Шаас ал Мохамад ще бъде осъден най-рано през април. Обвиненията в "членство в терористична организация в чужбина" и "нарушение на закона за бойните оръжия" го заплашват с до 10 години затвор.

Вербуван през 2013 г. от "Ислямска държава" в Сирия чрез имама на родното си село, той преминава духовно и военно обучение, участва в ред операции на ислямистите. После "продължава да работи" с джихадистката организация и след пристигането си в Германия през лятото на 2015 г., твърди прокуратурата в обвинителния акт. Избрал е "потенциални мишени за нападение" в Берлин, по-специално Александерплац, Бранденбургската врата и Райхстага, където заседават парламентаристите.

Според федералния съд той е предавал информация по телефона до Сирия за броя на хората и на автомобилите, намиращи се там в един или друг час от деня. Прокуратурата го обвинява също, че е действал като "свръзка за потенциални атентатори" и е "информирал за своето местоположение по принцип с оглед да извърши нападение в Германия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във