Банкеръ Daily

Свят

Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви папата

Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви днес папа Франциск при пристигането си в Хирошима - японският град, поразен при първата ядрена атака в историята, предаде Франс прес.

"Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление днес повече от всякога, и не само срещу човека и негово достойнство, а и срещу всяка възможност за бъдеще в нашия общ дом", изтъкна Светият отец в послание, отправено от Мемориала на мира недалеч от мястото, където на 6 август 1945 г. е хвърлена първата американска бомба.

Папата пристигна от Нагасаки, където почете паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка и на хилядите християни, убити заради вярата си при продължили повече от два века гонения в Япония. От мястото, където избухва атомната бомба на 9 август 1945 г., Франциск призова за премахване на ядрените и другите оръжия за масово унищожение. По-късно той отслужи меса пред 35 000 вярващи на бейзболния стадион в града.

На литургията си днес в Нагасаки папа Франциск се придвижваше с "папомобил", който не изпуска въглеродни емисии, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите съобщиха, че той е използвал Тойота Мирай с водородно гориво. Със същия модел, оборудван с платформа и перила, той ще пътува и в Токио.

Опазването на околната среда е един от приоритетите на папата и това ще бъде една от темите, които той ще обсъжда в Япония.

Преди литургията на бейзболен стадион в Нагасаки Франциск посети мястото на ядрения взрив през Втората световна война. Там той призова световните лидери да се откажат от атомното оръжие и от доктрината за възпиране от времето на Студената война.

Папата се ръкува със сина на фотографа от американската морска пехота, направил снимката на момче, което носи на ръце мъртвия си брат след атомната бомбардировка. Тази прочута снимка, отпечатана на картички, съпътстваше антиядреното послание на Светия отец през 2017 година.

Тайдж о'Донъл, син на Джоузеф о'Донъл, с окачен през врата фотоапарат, описа срещата като "невероятно преживяване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във