Банкеръ Weekly

Свят

Изпитание за дружбата на Ердоган с Путин

За първи път в Сирия турски и сирийски сили влязоха в директен сблъсък с жертви

Силите на Асад превземат твърдина сред твърдина
S 250 86107ee5 d4da 444a be96 190ce10e5561

За първи път на сирийска територия турски и сирийски военни сили влязоха в директен сблъсък, при който бяха дадени жертви и от двете страни. Крехкото равновесие, постигнато между основните играчи на сирийска територия, никога не е било толкова близо до разпадане.

От две години Москва е изправена пред неминуемия избор между Анкара и Дамаск в последната контролирана от бунтовници сирийска провинция – Идлиб. Последиците от решението й ще окажат пряко влияние върху руско-турското сближаване от последните години, в основата на което стоят добрите отношения между лидерите – Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Развоят на събитията подсказва, че руското ръководство няма да се разколебае в подкрепата си за своя съюзник Дамаск дори и с цената на напрежение с Анкара.

От началото на януари сирийските въоръжени сили, подпомагани от руска авиация, провеждат

настъпление от две посоки

в североизточната провинция – от юг и от изток.

От юг настъплението на правителствените войски доведе до превземането на важни твърдини на бунтовниците. Офанзивата е в ход, като предните сили на Дамаск са на по-малко от 10 км от провинциалната столица – град Идлиб. Успоредно с това проирански милиции откриха нов фронт западно от Алепо, настъпвайки от изток.

Настъпващите от двете посоки сили ще се опитат да съединят фронтовете си и да поемат пълен контрол над магистралите, прекосяващи провинцията и свързващи Алепо с Дамаск. По този начин поддържаните от Турция бунтовници ще загубят близо половината от контролираната от тях територия. И то в добрия случай, защото, ако град Идлиб падне, това ще означава пълен крах за тях.

На фона на тези перспективи Турция вкарва военни сили в провинцията, като медиите съобщават за

мощни турски военни колони

от десетки бронирани машини.

Така се стигна до новината, че при артилерийски обстрел от страна на сирийската армия са били убити между четирима и седем турски войници. На другия ден Реджеп Ердоган съобщи, че при ответен удар на турската авиация и артилерия са ликвидирани 30-35 сирийски военнослужещи, макар Дамаск да отрече информацията.

До този момент Анкара официално поддържаше дружелюбен тон към Москва, а когато имаше проблеми, ги отдаваше на лоша координация между Путин и командването на руските сили. Самият Ердоган нееднократно изразяваше увереността си, че личните му отношения с Путин са в състояние да решат всяка възникнала на място спънка. Проправителствените медии в Турция пък изтъкваха дипломатическата сръчност на турския президент, омаловажавайки проблемите.

Сега и Ердоган, и те смениха тона си.

Турският държавен глава

за първи път директно обвини Русия,

че не спазва договореностите от Астана и Сочи. "Или Русия ще спре бомбардировките в Идлиб, или търпението ни ще се изчерпа и отсега нататък ще правим, каквото се налага", предупреди той. Запитан как последните събития ще повлияят на процеса от Астана между Русия, Турция и Иран, Ердоган отговори: "Няма вече процес от Астана". Наред с това призова Русия да не застава на пътя нa Турция, тъй като действията на страната му не са насочени към руснаците, а единствено към режима на Башар Асад. Турция няма да се поколебае да употреби военна сила, увери турският президент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията, като изтъкна, че "Русия напълно спазва всичките си задължения според договореностите от Сочи за зоната на Идлиб".

Анкара не е изпълнила ключови задължения по ангажиментите за нормализиране на обстановката в провинцията, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров. Първото е да се разграничи въоръжената опозиция, която си сътрудничи с турците и е готова за диалог с правителството, от терористите на групировката "Джебхат ан Нусра", преобразувана в "Хаят Тахрир аш Шам", каза Лавров, визирайки бившия клон на "Ал Кайда" в Сирия.

Успоредно с това руски медии съобщиха, че точно сега пленени в Сирия бунтовници са разказали, че

Турция стои зад "Ан Нусра",

като й осигурява пари и оръжие и дори принуждава с изнудване жители на Идлиб да се включват в нейните редици.

Безпрецедентният тон на обвиненията от двете страни показва, че и Анкара, и Москва изглежда са загубили интерес да съблюдават примирието и усилията за деескалация в Идлиб. В последните месеци Турция претърпя достатъчно унижения в провинцията, като редица нейни предни постове, предназначени да наблюдават прекратяването на огъня, попаднаха в контролирани от силите на Дамаск територии и бяха фактически блокирани. По-нататъшното настъпление на сирийската армия на север ще е сериозен удар за Ердоган както във външнополитически, така и във вътрешнополитически план. Въпросът е докъде може да стигне той? Както и дали е готов на разваляне на отношенията с Путин и на пряка конфронтация?

На 30 януари ръководител на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ ген. Тод Уолтърс посети Анкара по повод Сирия. Според турски източници разговорите му с военния министър Хулуси Акар са засягали както районите източно от Ефрат, където е американското военно присъствие, така и западно от реката, където са съсредоточени турските интереси.

В разгара на турско-руското изостряне пък Ердоган посети Украйна, където изрази подкрепа за териториалната цялост на страната, подчерта, че Крим не е руски, и поздрави посрещналата го почетна рота с възгласа

"Слава на Украйна",

смятан в Русия за открито враждебен.

Тези жестове могат да значат и много, и малко. Ердоган е показал, че умее да поема рискове – да не забравяме свалянето на руския боен самолет над Сирия от турски изтребител през 2015-а, което доведе до силно изостряне на двустранните отношения, завършило няколко месеца по-късно с небивало сближаване. А в крайна сметка и Путин е показал, че е майстор на политическия пазарлък, и би могъл да предложи на турския си колега компенсации някъде другаде – например в Либия. За Ердоган тогава ще е достатъчно само да подрънка оръжие в Идлиб, колкото да запази лице пред света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във