Банкеръ Daily

Свят

Изписаха Навални след 32 дни в болница

Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който на 22 август беше приет в болница в Берлин, където бе лекуван след отравяне с "Новичок", бе изписан вчера и е възможно напълно да се възстанови. Това съобщи болницата "Шарите", цитирана от Франс прес.

"Здравословното състояние на пациента се подобри до такава степен, че лечението можеше да бъде прекратено. Лекарите смятат, че е възможно пълно възстановяване", се казва в изявление на болницата, в което се уточнява, че все още не може да се прецени какви ще са последиците за здравето на Навални в дългосрочен план.

Франция разглежда молба на руските съдебни власти да им представи изследванията, потвърждаващи тезата, че критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен, заяви междувременно говорителка на френското министерство на външните работи, цитирана от Франс прес.

В същото време тя даде да се разбере, че "остава приоритет Русия да хвърли пълна светлина върху обстоятелствата и отговорността за опита за убийство, който бе извършен на нейна територия срещу член руската политическа опозиция с нервнотоксичен агент от военен клас, принадлежащ към (вид вещества), разработени от Русия".

Германия, където Навални бе транспортиран за лечение, поиска от Швеция и Франция да проверят нейните заключения, че руският опозиционер е бил отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок". Въпреки че лаборатории в трите страни стигнаха до аналогични изводи, Русия отхвърли тази възможност.

Руският опозиционер Алексей Навални реагира с ироничен коментар на публикация във френския в. "Монд", според която президентът Владимир Путин е говорил за него с презрение в телефонен разговор с лидера на Франция Еманюел Макрон, наричайки го "обикновен размирник в интернет, симулирал и преди различни болести", съобщи на сайта си Би Би Си. Според "Монд" Путин дори предположил, че Навални може да се е отровил сам.

"Хубава версия. Според мен заслужава най-внимателно проучване. Сварил съм си "Новичок" в кухнята. Тайничко съм отпил от бутилчица в самолета. Изпаднал съм в кома. А преди това съм се разбрал с жена ми, с приятели и колеги, че ако здравното министерство настоява да ме откарат за лечение в Германия, в никакъв случай да не допускат това. Да умра в болницата в Омск и да се озова в моргата в Омск, където да заключат: "Поживял си е, стига му толкова" - ето крайната цел на хитрия ми план", иронизира Навални.

"Путин обаче ме надхитри. Не му минават такива. В крайна сметка като глупак съм лежал 18 дни в кома, без обаче да постигна своето. Провокацията не успя!", пише в Инстаграм Навални, чийто сканиран пост помества Би Би Си.

Опозиционерът придружава поста със своя нова снимка. Досега видяхме три - в болничното легло в клиниката в Берлин, където той се лекува, на стълбите там и на балкона на болничната стая с жена му Юлия. Тези дни Навални благодари на половинката си за ролята й в спасяването му, допълва Би Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във