Банкеръ Daily

Свят

Износът на оръжие от САЩ е нараснал през 2020 година с 2.8%

Износът на американско въоръжение и военна техника се е увеличил през 2020 година с 2.8% и е достигнал обем от 175.08 млрд. долара. Такива данни е публикувал Държавният департамент.

Съгласно представената информация, доставките на оръжия за чужбина по междуправителствени споразумения представляват 54 млрд. долара (при 51 млрд. долара през финансовата 2019 година). Най-големите клиенти на САЩ са били Япония, Мароко, Израел, Сингапур, Египет, Франция, Индонезия.

По сключени търговски сделки е доставено оръжие през финансовата 2020 година, която приключи на 30 сентември, за 124.3 млрд. долара. През миналата 2019 финансова година по това направление са продадени оръжия за 114.7 млрд. долара. А това означава, че е отбелязан  ръст в размер на 8.4 процента. По това направление за продажби основни клиенти на компаниите от военно-промишления комплекс на САЩ са били техни партньори от Австралия, Италия, Канада, Япония и редица други страни.

Общият обем на експорта на оръжия и военна техника от САЩ през финансовата  2019 годинау е бил за 170.09 млрд. долара, отбелязват от американското външнополитическо ведомство.

 

Държавен департамент на САЩ 

(The United States Department of State), също така наричан неформално Министерство на външните работи на САЩ, е един от изпълнителните департаменти в правителството на САЩ и отговаря за международните отношения на САЩ. Департаментът е създаден през 1789 и е първият в САЩ, който е изпълнителен орган.

Държавният департамент се намира близо до Белия дом във Вашингтон. Под негово управлението са дипломатическите мисии на САЩ в чужбина и той е отговорен за прилагането на международната политика и дипломатическите усилия на САЩ.

Департаментът се оглавява от държавен секретар, който е номиниран от президента на САЩ, и е одобрен от Сената, и който също така е член на кабинета. Настоящият държавен секретар на САЩ е Майк Помпео, предшестван от Рекс Тилърсън. При президента Барак Обама, длъжността заемат първо Хилари Клинтън, а след това Джон Кери.

Първи държавен секретар на САЩ  е Томас Джеферсън.

В края на втория мандат на президента Джордж Уокър Буш (2008 г.) държавен секретар е Кондолиза Райс, която на два пъти посещава България на този пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във