Банкеръ Daily

Свят

Измамници внасят в ЕС готварско олио и го продават като биогориво

Разследване за измама с биогорива в Нидерландия за пореден път насочи вниманието към произхода на внесеното готварско олио в Европейския съюз.

Разследването, проведено от Инспекцията за човешка среда и транспорт съвместно с нидерландските  разследващи служби по-рано този месец, включва проверка на неназована компания за биогорива. Проверката е част  от разследване на мащабни измами с биогорива чрез фалшиви сертификати за биодизел.

Притесненията са, че биогоривата, които не са произведени по устойчив начин, се регистрират и продават като устойчиво гориво. Това е нещо, което може да „генерира големи печалби за измамници“, заяви говорителят на ILT Ернст Кулман, съобщи Euractiv .

Част от внасяните готварски масла са произведени от отпадъци, а и се предполага, че някои от тези масла съдържат палмово масло, което ЕС реши да забрани, за да забави обезлесяването в тропическите страни.

През септември тази година омбудсманът на ЕС започне процес заради отказа на Европейската комисия да предостави публичен достъп до документи за произхода и количеството на готварското олио, както и  сертифицирането за устойчивост на биогоривата съгласно Директивата за възобновяемата енергия.

„Измамите с биогорива са недопустими. Ето защо в ЕС призовахме за по-строг надзор над частното сертифициране “, каза холандски дипломат пред EURACTIV.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във