Банкеръ Daily

Свят

Излизането на Гърция от спасителната програма - край на "екзистенциалната" криза за еврозоната

Пиер Московиси

Успешното приключване на третата и последна спасителна програма за Гърция представлява край на една "екзистенциална" криза за еврозоната, каза днес европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от ДПА.

За Гърция и нейния народ това е началото на нова глава след осем изключително тежки години. За еврозоната това е символична черта под една екзистенциална криза, посочва в изявление Московиси. 

По думите му множеството мерки за икономии, осъществени от Гърция, като част от спасителната програма, ще поставят основите за устойчивото развитие на страната, допълва Ройтерс.

Гръцката мащабна програма на реформи трябва да продължи, за да може гърците да пожънат ползите от жертвите, които са направили, отбеляза Московиси.

Гръцкият народ отговори на всяко предизвикателство смело и решително, допълва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Винаги съм се борил Гърция да остане в основата на Европа, отбелязва той.

След бума на дъговата криза в началото на 2010 година четири последователни гръцки правителства се опитваха да избегнат фалита, разчитайки на най-голямата спасителна програма в икономическата история, като над 260 милиона евро бяха отпуснати на Гърция от партньорите й в еврозаната и Международния валутен фонд, отбелязва Ройтерс

Facebook logo
Бъдете с нас и във