Банкеръ Daily

Свят

Изкуствен интелект следи за сексуален тормоз

Технологията ще следи вътрешната комуникация на служителите във фирмите

Програмистите на изкуствен интелект разработват ботове, които могат да идентифицират кибертормоз и сексуален тормоз. Ботовете са известни като "#MeTooBots" заради възникналото движение след обвинения срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Ботовете се въвеждат в компании по целия свят, защото могат да наблюдават и маркират общуването между колеги. Производителите на ботове казват, че не е лесно да научиш компютрите да разпознава тормоза с неговите езикови тънкости. Роботът използва алгоритъм, обучен да идентифицира потенциален тормоз, включително сексуален тормоз във фирмени документи, имейли или чат.

Данните се анализират чрез различни показатели, които определят колко е вероятно да възникне проблем, като всичко, което изкуственият интелект (ИИ) прочете като потенциално проблематично се изпраща до адвокат или HR мениджър за разследване. Точно кои показатели разкриват тормоз остават тайна на компанията, но Джей Лайб, изпълнителният директор на компанията, създала бота NexLP каза, че ботът търси аномалии в езика, честотата или времето на комуникационните модели през седмици, като постепенно се научава как да разпознава тормоза. Лайб вярва, че много отрасли могат да се възползват от услугата.

Проф. Брайън Субирана, преподавател по изкуствен интелект в Харвард заяви, че идеята за използване на ИИ за премахване на тормоза е обещаваща, въпреки че възможностите на ботовете са ограничени. Той допълни, че ако кореспонденцията на служителите получи сигнализиране, това може да създаде атмосфера на недоверие и нарушителите могат да се научат как да подмамят софтуера. Като алтернатива, нарушителите могат да прибягнат до други средства за комуникация, които не се наблюдават от ботовете. Друга грижа е опазването на поверителността на данните, които се събират. Ако софтуерът направи грешка и данните изтекат, вътрешната комуникация между служителите може да се види от конкурентни компании.

Някои от критиците на технологията смятат, че тя не цели да защити служителите си, а е друг начин да ги контролира. "Това има отражение върху неприкосновеността на персонала и може да бъде злоупотребено с нея“, каза Сам Сметърс, директор на неправителствена организация за правата на жените. Според нея обучаването на персонала би било по-ефективно при защитата на потенциалните жертви.

Наскоро започна да работи и друг чатбот Спот, който позволява на служителите анонимно да съобщават за сексуален тормоз. Той е обучен да дава съвети и да задава чувствителни въпроси за допълнително разследване на предполагаемия тормоз, който може би е бил онлайн или физически. Спот има за цел да отчита пропуските в HR екипите да се справят с подобни проблеми като същевременно запазва анонимността.

Тези варианти на изкуствен интелект могат да работят съвместно, за да открият по-ефективно тормоза на работното място, смята Тес Блеър, една от собствениците на адвокатска кантора, която използва технологията. Но колкото и добри да стават #MeTooBots, Блеър вижда ролята им като помощници на хората, а не на всевиждащ съдия. "Компютрите не преценяват, те казват "това не отговаря на модела. От нас зависи да тълкуваме," казва тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във