Банкеръ Daily

Свят

Изключиха от Консервативната партия всички депутати дисиденти, включително внук на Чърчил

Никълъс Соумс

Всичките 21 депутати консерватори, които гласуваха против правителството на премиера Борис Джонсън и подкрепиха предложението за установяване на контрол над работата на парламента, за да се опитат да блокират Брексит без сделка, са изключени от партията. Това предаде Ройтерс, като се позова на цитирани от Би Би Си правителствени източници.

В тази група са бившият финансов министър Филип Хамънд и Никълъс Соумс, внукът на бившия премиер Уинстън Чърчил.

Решението на Борис Джонсън да прекрати работата на парламента по-късно този месец до средата на октомври е законосъобразно, се произнесе днес шотландски съд, предаде Ройтерс.

Повече от 75 депутати оспорват правото на Джонсън да прекрати или пророгира парламента, с аргумента, че това е незаконно и неконституционно, защото той го прави, за да наложи Брексит без сделка на 31 октомври, като ограничи възможността противниците да му се противопоставят.

Съдия Реймънд Дохърти каза, че въпросът не е правен, а политически и трябва да бъде решен от парламента и електората.

Джоана Чери, депутат от Шотландската национална партия, която отправи искането до съда, заяви, че ще се стремят да обжалват решението.

Джонсън обяви на 28 август, че ще прекрати работата на парламента от средата на септември до средата на октомври, малко преди Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октомври, за да позволи на правителството да обяви нова законодателна програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във