Банкеръ Daily

Свят

Изискват вирусологичен тест „RT-PCR COVID“ и карантина за пътуване до Франция

Като мярка за борба срещу разпространението на епидемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум.

От 00 ч. на 24 януари 2021 г. всички, пристигащи във Франция от страна от европейското пространство (включително и България), трябва да представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди да влязат на френска територия, предупреждават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак).

Освен това, всички пътуващи до Франция трябва преди качване в превозното средство да представят декларация, че нямат симптоми на заболяването Ковид-19, че нямат информация в последните 14 дни преди пътуването да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване Ковид-19, както и че се задължават да спазват 7-дневна изолация след пристигането им във Франция, като в края на този период се задължават да им бъде направен втори RT-PCR тест за Ковид-19.

Припомняме, че от 18 януари изискването за представяне на удостоверение за отрицателен PCR тест „RT-PCR COVID“, извършен в рамките на последните 72 часа преди пътуването, се прилага за всички лица над 11-годишна възраст, които влизат във Франция от други държави (извън Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана). Освен отрицателен PCR тест „RT-PCR COVID“, тази категория пътници следва преди отпътуването в атестация по образец да дадат своето предварително съгласие да се подложат на 7-дневна изолация след пристигането им във Франция, както и че са съгласни в края на този 7-дневен период да им бъде направен повторен вирусологичен тест „RT-PCR COVID“.

Като мярка за борба срещу разпространението на епидемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по наложителни причини, се препоръчва на лицата информативно  да изтеглят интернет-приложението TousAntiCovid и да продължат да спазват т.нар. „жестове бариери“ (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването Ковид-19).
При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: [email protected][email protected]
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във