Банкеръ Daily

Свят

Изискване за PCR-тест за пристигащите в Черна гора българи 

От 27 февруари до 10 март българските граждани, които пристигат в Черна гора с начална точка на отпътуване Република България, както и Република Сан Марино, Велико херцогство Люксембург, Княжество Андора, Република Словакия и Република Ботсвана, следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването. 

Както и досега, българските граждани, които идват с начална точка на отпътуване Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Португалия, Испания, Дания, Нидерландия, Република Ирландия, Белгия, Чешката република, Израел, Малта, Ливан, Естония, Латвия, САЩ, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Бахрейн и Ливан следва да представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването.

Допуснатите да влязат в Черна гора следва да спазват всички здравни мерки, действащи в страната, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.

Българските граждани, които идват с начална точка на отпътуване от гореизброените държави и които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят отрицателен резултат от извършен PCR тест, се поставят под карантина за 14 дни. Поставените под карантина могат да я прекратят след изтичане на шестдневен срок с отрицателен резултат от PCR тест за новия коронавирус (SARS-CoV-2), издаден от регистрирана лаборатория.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия, определени категории лица са изключени от горните изисквания:
• здравни специалисти, здравни изследователи и учени;
• лица, които извършват или осигуряват превоз на пътници и товари;
• дипломати, акредитирани в Черна гора, персонал на международни организации, военен персонал и работници в тези институции;
• служители, ангажирани в предоставянето на хуманитарна помощ при изпълнение на техните функции;
• определени категории пътници в транзит;
• лица, нуждаещи се от международна закрила или идващи в Черна гора по други хуманитарни причини;
• чуждестранни моряци при транзитно прекачване или слизане в пристанищата Бар, Будва, Котор, Лука, Кумбор-Портонови и Тиват (Gat I и Gat II), както и чужденци, които управляват моторни превозни средства, когато търговията със стоки се извършва при специални мерки за здравен контрол.

Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

За идващите от страни извън изброените по-горе няма изисквания за предоставяне на негативен резултат от PCR тест.

Здравното предупреждение е достъпно на всички гранични пунктове в Черна гора и е публикувано на уебсайта на Министерството на здравеопазването и Института по обществено здраве на Черна гора.

Въведени са редица вътрешни, и дори специални мерки, по отношение на Подгорица, Никшич, Цетине, Котор, Улцин, Бар, Даниловград, Тузи, Будва, Тиват и Херцег Нови.

Транзитното преминаване на български граждани през Черна гора е свободно. През следните ГКПП е възможно пътниците да напуснат Черна гора в часовия интервал от 07:00-19:00 ч. местно време:
• граничен пункт Vuča по пътя Rožaje – Tutin;
• граничен пункт Metaljka по пътя Pljevlja - Čajniče.
Всички останали ГКПП на Черна гора функционират нормално.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Подгорица на следните телефони за връзка: +38220655009 и в извънработно време на тел.:+38269143298.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във