Банкеръ Daily

Свят

Изявленията за по-тежкото протичане на ковид заради омикрон са преждевременни

Първоначалните данни свидетелстват за това, че заразените с омикрон щама на коронавируса прекарват COVID-19 в по-лека форма, но окончателните изводи за това е още рано да се правят. Това казва експертът от Световната здравна организация д-р Мария ван Керков.

"Нашите данни относно степента на тежест на заболяването, предизвикано от омикрон щама, се допълват всеки ден", отбелязва тя.

Както пояснява д-р ван Керков, това е свързано с факта, че процесът на протичане на всеки цикъл - от инфекцията до пълното оздравяване, отнема определено време. "Може да изминат няколко седмици, преди ние действително да разберем, при колко от тези лица се развива по-тежко заболяването", допълва експертът от Световната здравна организация.

"Даже, ако това е по-леко заболяване, важно е, както по-рано, да действаме бързо и да се вземат мерки за контрол над неговото разпространение. Все пак даже ако имаме повече на брой леки случаи, то някои от тези заразени лица може да имат нужда от хоспитализация. Може би ще трябва да преминат и през отделение за интензивна терапия, а некои хора ще умрат. Повечето на брой случаи може да означават и повече хоспитализации. По-големият брой хоспитализации може да означава и повече починали. Ние не искаме това да се случва в допълнение към и без това сложната ситуация с разпространението на делта щама по целия свят", добавя ван Керков.

Към момента омикрон щамът е бил открит в повече от 40 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във